Met de auto op wintersport – Waar moet je rekening mee houden

De meeste wintersporter vertrekken met de auto richting de sneeuw. De winterse weersomstandigheden maken de weg niet altijd goed begaanbaar wat een uitdaging vormt voor zowel de auto als de bestuurder. Daarom enkele tips voor met de auto op wintersport.

Een gemiddelde reis naar het wintersportgebied duurt vaak al zo n 9 tot 10 uur. Dit is nog zonder file. Daarbij komt dat zo lange reis vaak in barre weersomstandigheden met temperaturen ver onder het vriespunt. Mocht u de file komen te staan of met pech langs de weg aangezien auto’s vaak niet gewend zijn aan deze barre omstandigheden. Zorg daarom altijd voor een fleece deken per persoon. Zo blijft iedereen bij pech ook warm. Daarnaast is het bij pech nodig dat iedereen een veiligheidshesje heeft en u een gevarendriehoek neer kan zetten.

Om te voorkomen dat u vroegtijdig stil komt te staan is het slim om de tank in de gaten te houden. In Duitsland kan er vaak wel 80km zitten tussen de opeenvolgende tankstations. U zult dan maar net in de file komen te met de tank in het rood. Daarom is het belangrijk om het benzine peil omhoog te houden.

De sneeuw in de Alpen brengt problemen mee die we in Nederland en België niet veel gewend zijn. Zo kan het extra glad zijn, ons zicht slecht worden door al het zout op de weg of onze sloten zijn bevroren. Tegen de gladheid helpen sneeuwkettingen heel goed. Het is daarom belangrijk om deze ten alle tijden bij u te hebben. Ook is het slim om extra ruitenvloeistof mee te nemen. Door al het gestrooide zout op de weg, wat mengt met het smeltwater, kunnen uw voorruiten heel vies worden. Om deze schoon te houden en doorzichtig is extra ruitenvloeistof een must. Bij veel auto’s zou het tegenwoordig niet meer voorkomen, maar bij oudere modellen kan het voorkomen dat het autoslot zit vastgevroren. Neem daarom voor de zekerheid ook altijd een slotontdooier mee.

Voordat u op vertrek gaat is het ook slim om de auto te laten controleren. Belangrijk is het om de remmen te controleren omdat u de bergen in gaat waar veel meer hoogte meters maakt dan uw auto gewend is de lage landen. Tegen de gladheid is het ook slim om uw banden te laten controleren op profiel en de spanning. Daarnaast is het ook fijn als de autokachel naar behoren werkt in het winterse weer.

Als u weet waar u heen moet rijden is het slim om de wintersportverskinformatie te checken. Zo bent u voorbereidt op omleidingen of een langere reistijd. Controleer daarnaast of u milieustickers en vignetten aan moet schaffen voor uw reis. Dit kan veel wachttijd schelen bij de grens. Enkele rij tips voor onderweg zijn rustig te rijden bij gladheid en geen abrupte handelingen te doen. Probeer alles zo geleidelijk mogelijk te doen. Dit voorkomt dat de auto gaat glijden. Zo kan het helpen op het optrekken in de 2 te doen in plaats van de 1.

Lost your password?

User registration is disabled for now. Contact site administrator.

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On Google PlusVisit Us On PinterestVisit Us On YoutubeVisit Us On LinkedinCheck Our FeedVisit Us On Instagram